^_^

Saturday, January 8, 2011

Zaman dulukala vs Zaman sekarang

Duit belanje anak-anak

Zaman dulu:

kalo parents bagi 50 sen untuk belanja sekolah pagi + sekolah petang,anak-anak akan senyap je.takde pulak merungut sebab tak cukup. barang dulu kan murah. makan pun sepinggan baru 20 sen.


Zaman sekarang:

bile parents bagi RM 2 sekolah pagi sekali ngan petang,anak-anak bising sebab tak cukup. bagi RM 5 pon kadang kadang tak cukup. mane nak bayar tambang bas, nak makan, nak beli jajan itu ini. nak beli buku la,ape la.ish3,mahal barang sekarang.


Transport nak gi sekolah

Zaman dulu:

dulu kalo tak naik bas, atau jalan kaki, mesti naik basikal. tengok orang lain naik basikal,sibuk nak naik basikal.sibuk suruh parents beli basikal untuk kite kan?hehe.maklumla zaman dulu kan kalo ade basikal tuh,rase macam dah power dah.gi sekolah naik basikal tu.


Zaman sekarang:

nak jalan kaki gi sekolah pon malas. siap nak suruh parents antokan. basikal yang ade,tersadai kat umah..sampai berkarat karat dah aku tengok basikal adik aku..jgn marah naaaa..hehe


Telefon

Zaman dulu:

nak tipon kawan-kawan guna tepon rumah je. tu pon kalau ade. kalau takde,pakai public phone depan umah je.hehe


Zaman sekarang:

usai kate tepon rumah.budak tadika sekarang pon dah ade handphone.tak ke maju zaman sekarang neh. bukan setakat handfon, facebook pon ade. yang pelik tuh,budak-budak yang darjah satu pon ade tau.hihi.budak sekolah tempat aku praktikal,yang darjah 2 pon add aku..hehe

murid-murid sekolah rendah time nak diobserve pensyarah

Zaman dulu:

'ok..hari ni,ade orang nak datang tengok kamu semua..jadi,cikgu mintak semua senyap dan berikan kerjasama'
bile cikgu cakap macam ni,semua angguk kepala.senyap je sebab takut cikgu mengamuk.

Zaman sekarang:

'ok..hari ni,ade orang nak datang tengok kamu semua..jadi,cikgu mintak semua senyap dan berikan kerjasama. nanti cikgu akan bagi hadiah'
semua cakap 'baik cikgu'. senyap mase awal-awal cikgu mengajar je. pastu,habis tunggang langgang kelas. bile cikgu suruh diam, ade pulak yang berani cakap 'ok cikgu.jangan lupe hadiah yang cikgu janji nak bagi tu!' 
ade ke patut?berani betul!hehe


kerja sekolah
Zaman dulu:


cikgu bagi la keje banyak camane pon,kompem siap sebab kalo tak siap,denda ketuk ketampi 200 kali.takut wohhhh.(aku penah kena.cramp kaki.) haha


Zaman sekarang:


cikgu bg keje sikit je.tak sampai satu muke surat. pastu bile tak siap,tak boleh nak denda berat berat.kene pikir 200 kali sebelum denda sebab takut mak bapak serang.huh.manje anak anak skrg.huhu

Bile jumpe cikgu luar dari kawasan sekolah

Zaman dulu:


'Assalamualaikum cikgu.cikgu nak beli ape..bla bla bla' 
punye sopan bin santun.kemain budi bahasa nye..siap salam peluk cium lagik.


Zaman sekarang:

bile jumpe cikgu,lari..senyum2 kambing jek.kalo ade yang sengal sikit tu..akan tegur la. 'Yo cikgu. esok cikgu datang sekolah tak?' 
ade ke patut.huh.babap kang!!

3 comments:

  1. ha3...betul tu..anak skrg terlalu 'senang'..tak mcm kite dolu2.anak kite kan kembar djh 3..kalau btl diorg yg slh lg kite piat adalah.tak blh manjakan anak..kalau blk mengadu ma..cikgu tu kan,ma..cikgu ni kan..kite buat dek je dulu.biar diorg duk diam2 dan fkr knpa cikgu tgr dan bsg2.dolu2 dpt duit 50 sen perghhh kaya dah kat kantin.zaman skrg bg rm2 pun byk songeh...

    ReplyDelete
  2. betull..hehe..dulu kalo parents bagi ebih sket,dah besar tuah dah..budk2 skang ni..macam2 songeh..sabar je la..

    ReplyDelete

awak yang handsome n cantik,komen la ye..jgn segan-segan tau!cayang korang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails