^_^

Wednesday, January 12, 2011

Still ade yang pandang rendah cikgu keluaran IPG?

assalamulaikum w.b.t..


morning korang.dah breakfast?aku belum lagik sebab tadik pas subuh aku tido balik sebab ngantuk ahhh. pastu ibu kejut mintak tolong anta die gi keje.so,dengan mamai mamai nih tak amik kunci kete,terus kua nak masuk kete.hehe.ape kehenye yeop?nampak sangat tidor ngan aku memang takleh nak dipisahkan.agaknye kalo ade bom pon,aku boleh rilek krohhh krooohhh lagik kan.dunia dunia.camane rezeki nak masuk nih!anak dara! -teringat ayat ibu aku kdg3.heh


keh,straight to the point tak payah kias kias la kan.hehe.act,baru lepas berblogwalking sejuk sejuk camneh. pastu tibe tibe terlintas n teringat satu bende nih. ibu aku selalu bercerita pasal kawan kawan die yang macam pandang enteng cikgu cikgu keluaran maktab nih.yela.aku pon tak salahkan dorang sebab tak ramai kot yang tau yang maktab dah dinaiktaraf jadik institut pendidikan guru.


lagi satu,maktab kan kuarkan cikgu cikgu sekolah rendah kan.so,dorang ingat gaji cikgu sekolah rendah nih kecik dari gaji cikgu sekolah menengah.tapik aku takleh nak salahkan dorang sebab memang tak ramai pon tau ipg dah kuakan degree. cume segelintir je yang masih tak tau.aku yakin korang yang bace nih,ramai yang dah tau kan?


cume kadang kadang aku pelik dengan sikap segelintir orang kat bumi Malaysia ni. penting sgt ke nama sesebuah tempat tu smpai ade yang pandang macam kitorang nih tak bagus.walaupun kitorang cikgu keluaran maktab,kitorang pon ade hati dan perasaan tau!ouchh!sentimntal di situ.hehe

dulu pun mase awal awal aku masuk maktab,jumpe kawan kawan jek mesti aku malu sebab yela aku kan cikgu maktab.yela.dorang engineer,doktor..sapelah aku nak banding ngan dorang kan?but now,perception aku dah berubah okeh.aku bangga sebab aku cikgu keluaran maktab sebab name pun cikgu kan?kalo takde cikgu,camane nak ade engineer,doktor,astronomist(cite cite yg tak kesampaian) kan kan kan?


emm.lagik satu aku nak cerita.tempat kerja ibu aku memang akan bagi penghargaan kat student student yang dapat cemerlang dalam pelajaran termasuklah mase masuk U.tapi,disebabkan aku bukan budak U dan aku masuk maktab,aku tak dapat duit tau.rm100 plak tuh.huhu.memang tak adil sebab dorang tak iktiraf maktab sebagai 1 pusat pengajian tinggi macam U.tapi takpelah sebab bende kecik.tak payah la aku pikir sampai tak makan berbulan bulan kan?hehe

cume satu je la.aku harap pemikiran orang orang kat lua sane lebih terbuka.aku taknak bidang aku ni terus terusan direndahkan.sebab aku sayang profesion aku dan aku bangga sebab aku keluaran cikgu maktab.biarlah ape orang nak cakap,yang penting gaji kitorang same je macam cikgu cikgu keluaran U..walaupun aku cikgu sekolah rendah.tapi kan kan kan,aku suke jadik cikgu sekolah rendah sebab aku suke budak budak yang kiut miut muke sorang sorang macam nak kene cium laju laju.hehe.


tata!

4 comments:

  1. betul3...ramai yang pandang kita ni low standard.xkisah lah kan?? yang penting kita dapat biasiswa..xde hutang2..hehehe
    aku bangga jadi warga IPG..pure perguruan tau!!

    ReplyDelete
  2. hihi..tau takpe..bnanah telinge aku dgr..ape yg pnting,kite semua same je..=)

    ReplyDelete

awak yang handsome n cantik,komen la ye..jgn segan-segan tau!cayang korang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails