^_^

Sunday, January 9, 2011

Setiap ape yang berlaku pasti ade hikmahnya.

nama pun manusia kan. makhluk Allah yang ade macam-macam kelemahan. setiap manusia ade kelebihan dan kekurangan masing-masing.ape yang Allah dah tentukan,itu yang terbaik untuk hamba-Nya. maybe hari ni kita frust,kite terkilan,sedih..tapi maybe ape yang Allah nak bagi akan datang ni lebih baik dari sebelumnye.


Contoh 1

Azmi ngan Ika dah 6 tahun bercinta. dari zaman sekolah sampai la masing-masing dah kerja. dorang pon bertunang n rancang nak kawin dalam mase setahun. Dalam mase bertunang ni, macam-macam dugaan dorang hadapi. sampai la satu hari tu, Ika accident. Ika meninggal dan Azmi sedih gile..berbulan lamenye Azmi abai diri sendiri.keje tak semangat..nak buat ape sume tak jadik..sebenarnya Allah dah tetapkan yang Azmi akan jumpe orang lain yang betul betul memang jodoh dia. dan ape yang jadik pade die sebelum ni adalah dugaan supaya Azmi jadik lebih kuat harungi hidup. 


Contoh 2

Farid simpan duit tiap-tiap bulan ngan harapan supaya die boleh kawen dengan tunang die hujung tahun ni. memang Farid ni keje bagai nak gila.siang malam cari duit sebab hantaran 10k.tinggal lagi sebulan nak kawen, tibe-tibe adik Farid sakit.sakit yang perlukan kos rawatan yang tinggi.Famili farid pulak takde duit nak sara kos rawatan adik die. Farid dengan rela hati bg duit yang die dah kumpul buat kawen tu utk adik die.Maybe ape yang jadi ni ade hikmahnya. Farid redha sebab nyawa adik die lagi penting dr segalanya..Allah nak uji kekuatan iman hamba-Nya..at last,adik die selamat. Hikmah Allah pd hamba-Nya..


Contoh 3

Rina sorang yang memang kaki study. cakap je la subjek ape,sume die dapat grab.pick up laju..memang sume orang respek.sampai kadang kadang dalam hati die terlintas rase riak.mane taknye,setiap kali exam,mesti result die paling best. nak nak pulak semua orang mase tu result biase je. masuk sem baru,rina pon study macam biase dan tibe tibe mase result kua,die fail..bagai nak gile die nangis n sume orang tak percaye. sejak dr tu,Rina tak riak lagi. fail mengajar die utk tak simpan perasaan bangga diri dengan ape yang die ade sebab Allah maha adil. Allah mahu Rina buang semua perasaan yang boleh datangkan dose..tulah namenye hikmah yang Allah bagi utk kita hamba-Nya..


so, ape yang aku nak cakap kat sini..ape yang jadik dalam hidup kite,tak kire la bende tu baik,buruk ke,ape ke,semua tu ade hikmahnye.Allah nak bagi yang terbaik utk hamba-Nya. Allah sayangkan kite..jika kite sayangkan DIA..


so,kalo ade pape yang tak baik jadi,sabar..n terima dengan redha. sebab Allah itu selalu ade di sisi kite n tahu ape yang terbaik untuk kite..semoga kita semua mendapat rahmat-Nya..Amin..

No comments:

Post a Comment

awak yang handsome n cantik,komen la ye..jgn segan-segan tau!cayang korang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails