^_^

Thursday, January 13, 2011

entry yang patutnye semalam publish.

weeee..ha.hai u ollsss..hari ni mood dah bertambah baik sebab ibu aku tak marah laptop rosak.heh.die kate bia padan muke aku sebab asek ngadap laptop jek.T_T  hehehe.tapik takpe..laptop die aku kejekan dengan jayanya..hehe.actually,hari ni aku masak makanan feveret aku iaitu ayam masak lemak cili api.woooo.menyengat dolll..hehe.meh meh aku nak inteprem share sket ilmu yg tak seberape ni dengan korang.ha.resipi ni lebih kepada adik2 yang still bersekolah okeh.ha.adik adik kene la rajin rajin masuk dapur kalo tak jadik macam akak yang da tue bangke baru nak tau masak.hehe.ceh.okeh ni resepi ayam masak lemak cili api kentang tau!kalo nak tuka kentang jd benda lain pon takpe macam bendi ke,tomato ke.keh keh jom cikidaut!!


bahan-bahan:

 bawang merah
tak pakai bawang putih tau! 


 cili api/cili padi






 kunyit hidup tapi kalo nak pakai kunyit serbuk pon okeh je



 ofkos ayam sebab name pon ayam masak lemak cili api kan


kentang a.k.a potato bukan potato wedges kfc tau!


 santan


asam keping ngan serai.lagi satu lupe.HALIA tau.


cara-cara yg senang pakai cempak cempak jek:

 kisar cili api,bawang merah ngan kunyit hidup.
kalo pakai kunyit serbuk tak payah masuk kunyit serbuk dalam ni sebab kunyit serbuk akan masuk pas masuk santan.


 masuk ayam dalam periuk n bukak le api kan.hehe.
tgu smpai air ayam tu kua.
tak payah pakai minyak tau.


 pastu masuk cili api,kunyit ngan bawang merah yg dah kisar tadik.
gaul sebati n tunggu sekejap sampai cili masak.


 masuk santan.
santan neh kene selalu kacau ye adik adik.
kalau tak nanti bergentel.tak lawa.


agak agak kuah dah didih,masukkan kentang,serai ngan asam keping.
jangan lupe tumbuk lumat sikit halia ye.
jangan lupe garam secukup rase!!!hehe 
tggu sampai didih.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
taraaaaa!
-
-
-
-
-
 siap la lauk kegemaran aku!hehe


senang kan?ape lagi?gi wat cepat!hehe.
emm.aku buat jugak ape tah namenye aku tak ingat.senang jek.


bahan bahan:

tahu
tempe
so'on(yeke eja camneh?)-yg macam bihun tu.
ikan bilis
kentang
kicap
bawang merah & putih 


cara buat:
-goreng tahu,tempe ngan kentang.jangan goreng garing sangat.
-tumis bawang n ikan bilis yang ditumbuk dalam kuali smpai kuning.
-pastu cempak je tahu,tempe ngan kentang yang da goreng tadik.
-masuk kicap scukup rase. sebab aku pakai kicap masin,so aku tak letak garam.
-pastu masuk so'on (kalo nak masuk daun tahun,lagik sedap)
-kacau kacau sket.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
tara!!
aku bagik nama pecel leley la.hehe.(act tu name utk ikan keli masak lemak dlm bhasa jawa kalo tak silap) hehe


tata!

3 comments:

awak yang handsome n cantik,komen la ye..jgn segan-segan tau!cayang korang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails