^_^

Friday, December 17, 2010

*Rambut akuuuuuuuuuuuuu!!!!

ni ha..aku dapat dr mjlah neh. tbe2 rase nak share ngan sume org sbb taknak rambut korg jadik macam aku.

yo yo..neh bukan rambut aku tau.saje jek.rambut ak takde le lawo mane sbb aku bukan pndai sgt nak jge2 rambut neh. 'jage perut' pandai la..haha. keh, so,meh kite zoom in petua2 kat bawah neh. aku dah rengkaskan spy senang sket korg nak faham keh.

1) Rambut lebat + hitam pekat ala2 perylis
- tmbuk beberapa btg serai.
- rebus n sejukkan air rebusan serai tuh.
- sapu kat rambut n kulit kpale tau.
- biarkan 2 jam, pastuh bilas. (jgn korg tdo plak.kang bangun2 jdik kaler biru,aku tak tau.heh)
-amalkan sekurg2 sekali smggu.

2) Rambut selalu gugur?
- amik few BUAH KERAS. leh google tgok muke die camane.
- bakar smpai kuning.
- tmbuk smpai hancur n campur ngan minyak klape.
- sblum mandi setiap pagi, letak minyak neh kat rambut n cuci rambut macam biase lpas 30 minit.
- amal 2 kali seminggu.

3) Kulit kepala ade kelemumur n berbau?
- cuci rambut ngan jus limau purut.
- amal beberapa kali seminggu.
- rambut korg akan wangi sgt.

4) Rambut mudah disikat n tak gugur
- lumur minyak bijan kat rambut sebelum tidur.
- pastu, esoknye tu, cuci rambut macam biase pakai syampu.
- letak minyak baby sebelum sikat rambut.
- p/s minyak baby tuh, korg jgn letak kat kulit kpale tau. sbb die akan halang rambut bnafas. cine kedai rambut bgtau aku.

5) Tak suke rambut keriting tp tak payah gune rebonding
- parut sebiji kelapa n amik santan die.
- campurkan santan dengan jus limau nipis.
- biar sejuk dalam peti ais.
- guna santan sebagai krim rambut.
- nampak hasil dalam seminggu!

6) Masker rambut sendiri
- susu tepung + perahan limau nipis.
- bia sejuk dalam peti ais selama 6 jam sehingga pekat.
- lumur pd rambut.
- bia satu jam n bilas.
- hasilnya rambut akan lembut n tak kusut.

7) Tanggal kotoran n minyak kat kulit kepala
- basuh rambut guna air suam.
- air suam akan buka kutikel pd kulit kepala n senang nak dibersihkan.

8) Rambut nipis n tak bermaya?
- Lumur lendir bunga raya 3 kali smggu.
- dapat kuatkan akar rambut n lebatkan rambut.

9) Cuci rambut ngan syampu setiap hari tak elok utk kesihatan rambut
- bersihkan guna bunga-bungaan n lendir lidah buaya.
- sekurang2 3 kali smggu.

10) Masalah uban
- ambil lendir lidah buaya + minyak kelapa + air limau nipis n bancuh sebati.
- lumur pada kulit kepala.
- lepas setengah jam, bilas bersih.
- 3 kali smggu.

ha..ape lagik korang..jom kite same2 jge rambut. sebab..rambut kan mahkota wanita..cewah!tata!

1 comment:

awak yang handsome n cantik,komen la ye..jgn segan-segan tau!cayang korang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails