^_^

Thursday, November 25, 2010

sambal kepak ayam ala skyjuice..(haha..name takleh tahan!)

hai korang2 sume..hehe..(tetibe jerk kan?he3) hr ni kan..bngun je pg,pas mandi2 kan..aku pon g la dapur..skali aku tgok ibu ak dah siap rendamkan aym sblom die p kje..hehe..then,ak pon bkire2 n bcadang2 la nak masak smbal ayam..mule2 tringin nak masak kari..tp disebabkan kemalasan yg melampau dr haku, aku malas nak g kdai bli sntan, ak pon pikir...baik aku masak smbal ayam je..hehe..

act kan, scare jujurnye, aku mmg fail bab masak smbal ayam..sbb ak takleh nak agak camane pekat smbal tu..tp hr ni,ak try gak,,sbb smpai bile tanak blajo kan..then,aku text ibu aku..

'bu, masak smbal ayam kne pkai air asam tak?'

hehe..punye la ngok aku kan?hehe..then,ibu call..die bgtau la camane nak masak..aku pon ngan gigih ni..(pdhal da gigil kpale lutut) mule la nak memasak..k2, ni ak nak share ngan korg cara msk smbal aym ek..(walaupun korang dah tau,aku nak bgtau jugak!!!ehehehe..plish????) sje je la kan..yg ak wat hr ni takde la sdp mane,boleh la makan..hehe..but ak rase puas sbb ak bjye gak wat walaupun tak sdp...hehe..k, ni bahan2 die..

bawang merah (ak gune 8 biji)
bwg putih (3 biji)
halia (sikit je; jgn bnyak2..)
cili yg dah dikisar (dalam 8 sudu)
serai (sebatang)
air asam (ak gune asam jwe yg biji tu)
bawang besar (ikut suke..kalo bley jgn bnyak sgt)
kepak ayam 10 ekor (tak kish gune pape bhagian ayam pun..cmpor2 lg best..goreng jgn garing sgt)
garam
gula
k,ni plak cara nak wat die k..(wah trasecam chef plak...hihi..gurau jerk!!!!)

1. panaskan kuali n masukkan sket minyak
2. pastu tumis bwg merah ngan bwg putih yang korang dah tmbuk pkai lesung (nak kisar boleh tp kalo kisar,lmbat garing)
3. pas die dah cam kuning2 sket, korg masukkan cili yg korg dah kisar sbnyak 8 sudu (ak pkai 8 sudu sbb ayam ak 10 ekor..ikut ksesuaian tau korang..)
4. then bia cili tu masak (agak2 warne macam dah gelap sket dr asal n garing)
5. pastu, korg tmbuk halia sikit (jgn smpai hancur..tmbuk2 manje je..hehe) n masukkan dalam kuali..kacau..
6. pas cili masak, korang masuk air asam.. (asam jgn bnyak2..t smbal korg masam plak..masuk sket je..)
7. then, korang tgok smbal tu..make sure smbal tu pekat..bukan mcm yg kite masak asam pdas tau)
8. masukkan garam n gula scukup rase..
9. masukkan ayam yg korang dah goreng sblum tu..(jgn goreng garing2 sgt tau..)
10. masukkan bwg besar yg korang dah hiris n jgn lupe SERAI..
11. tadaaaaaa...smbal korg siap dihidang!

hehe..sng je sbnarnye..aku sure korg msti dah tau kan3??tp aku gatal gak nak bgtau..mane tau ade lelaki2 kat lua tuh nak blaja gak kan??hehe..aku suke laki pndai msk!yes!!hehe..k2, ni hasil yg aku masak..nyum3!!hehehe(perasan sdp..kekekke)



slmat mncube ye korang!!!~ muah3!!cayang korang!

No comments:

Post a Comment

awak yang handsome n cantik,komen la ye..jgn segan-segan tau!cayang korang!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails